Dag van de Harmonie

Dag van de harmonies en fanfares te Dinant

Het voelde aan als een oud lief dat men weerziet, het eerste concert na de collectieve gevangenis van corona.

Op zondag 19 september jl. nam onze harmonie deel aan de 7de Dag van de Harmonies en Fanfares in Dinant. Verspreid over zes pleinen in de stad, concerteerden 18 orkesten uit Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg, de Vlaamse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel.

Elk orkest bracht een programma van 45 minuten. In de late namiddag defileerden de 18 muziekkorpsen op de Croisette, langs de Maas. Onder leiding van Alain Crepin werd in openlucht een massaconcert gespeeld door meer dan 900 muzikanten.  Het deed denken aan taptoes van vroeger. Maar voor zover we ons herinneren was dit het grootste aantal muzikanten waarmee we ooit samen speelden.

 

Onze harmonie bleek wel in de kijker te lopen. Er werd gefilmd en een deel van ons optreden staat op Youtube. Dirigent Crepin, zelf een begenadigd saxofoonspeler en componist,  zakte af naar Nazareth om een repetitie van ons orkest te begeleiden.

Het werk ‘Visions’ van Bert Appermont was het masterpiece in ons programma. Dit concertwerk met solo voor altsax was voor Jonatan De Jonghe een uitdaging die hij met perfectie en passie bracht. In het vierdelig werk met Absence, Caprice, Nocturne en The Return worden verschillende fases van een droom geëvoceerd. Een veelvoud van ritmische patronen en de noodzakelijke superieure speeltechniek van de solist deden het instrument van Sax alle eer aan.
Jonatan, nogmaals: proficiat!

Redacteur: Marc Van Praet

Geschreven op

Dag van de Harmonie